Ινές, ψυχή μου - Allende, Isabel, 1942- (Ωκεανίδα, 2006)
Μια δυναμική γυναίκα πρωταγωνιστεί στην κατάκτηση του βασιλείου της Χιλής τον 16ο αιώνα. Ένα επικό μυθιστόρημα με τη μαγική πένα της Ιζαμπέλ Αλιέντε. Σ αυτό το επικό μυθιστόρημα, η ανάσα του έρωτα κάνει να πάψουν για λίγο η βία κι η αγριότητα που χαρακτηρίζουν εκείνη την εποχή. Και η μαγική πένα της Iζαμπέλ Aλιέντε μας δείχνει πως η πραγματικότητα μπορεί να ξεπερνάει καμιά φορά και την πιο οργιώδη φαντασία και να μας αφήνει κατάπληκτους. «Η έρευνα γι αυτό το μυθιστόρημα απαίτησε τέσσερα χρόνια εντατικής μελέτης», λέει η Ιζαμπέλ Αλιέντε. «Ευχαριστώ τους ελάχιστους ιστορικούς που αναφέρουν τη σπουδαιότητα της Ινές Σουάρεθ - τα έργα τους μου επέτρεψαν να γράψω αυτό το μυθιστόρημα». H Iνές Σουάρεθ, μια φτωχή νεαρή ράφτρα από την Εξτρεμαδούρα της Iσπανίας, ξεκινάει για το Νέο Κόσμο να βρει τον άντρα της, που χάθηκε κυνηγώντας τη δόξα και το χρυσάφι. Άνθρωπος δυναμικός, λαχταράει και μια περιπετειώδη ζωή, απαγορευμένη για τις γυναίκες στη συντηρητική κοινωνία του 16ου αιώνα. Στην Aμερική όμως η Iνές δεν συναντάει τον άντρα της, αλλά ένα μεγάλο έρωτα, τον αξιωματικό Πέδρο ντε Bαλδιβία. Θα δεθούν με μια αγάπη που θα σφραγίσει τη μοίρα τους, ένας ιδεαλιστής στρατιωτικός και μια παθιασμένη γυναίκα που δεν τη χωράει ο τόπος - σιδερένιο χέρι, μεταξωτό γάντι. Θα ζήσουν ανεπανάληπτα γεγονότα, θ αντιμετωπίσουν θανάσιμους κινδύνους και θα καταφέρουν να κατακτήσουν και να ιδρύσουν μαζί το Βασίλειο της Xιλής.