Η μαγική κάμερα : μία αυτοβιογραφία του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν - Bergman, Ingmar, 1918-2007 (Κάκτος, 1989)
Όταν γεννήθηκα τον Ιούλη του 1918 η μητέρα μου είχε την ισπανική γρίπη, εγώ τα χάλια μου και με βάφτισαν βιαστικά στο νοσοκομείο. Μια μέρα ήρθε επίσκεψη ο γηραλέος οικογενειακός γιατρός, με κοίταξε και είπε: Αυτός εκεί πεθαίνει από ατροφία. Η γιαγιά μου, από τη μεριά της μητέρας μου, με πήρε τότε στο εξοχικό σπίτι στην Ντάλαρνα. Πήγαμε με το τρένο, που εκείνη την εποχή έκανε μια μέρα και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με τάιζε με γλυκό κουλούρι βουτηγμένο στο νερό. Όταν φτάσαμε ήμουν σχεδόν πεθαμένος. Η γιαγιά βρήκε όμως μια καλοσυνάτη ξανθιά κοπέλα από ένα γειτονικό χωριό και αυτή με βύζαινε· δυνάμωσα βέβαια αλλά έκανα εμετούς και το στομάχι μου πονούσε συνέχεια.[...]