Πραγματολογία - Yule, George, 1947- (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2006)
Η παρούσα εισαγωγή στην πραγματολογία προέρχεται από τη σειρά εισαγωγικών γλωσσολογικών βιβλίων του Oxford University Press. Στόχος της συγκεκριμένης σειράς είναι να σκιαγραφήσει επιμέρους πεδία στη μελέτη της γλώσσας για αναγνώστες και αναγνώστριες που δεν διαθέτουν απαραίτητα ειδικότερες γλωσσολογικές γνώσεις. Αποτελεί μια πρώτη επαφή με τον χώρο της γλωσσολογικής πραγματολογίας και ταυτόχρονα λειτουργεί αποτελεσματικά ως εισαγωγικό εγχειρίδιο στη διδασκαλία της. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται, επίσης, αποσπάσματα από πρωτότυπες πραγματολογικές μελέτες, καθοριστικές για τη διαμόρφωση του κλάδου της πραγματολογίας, καθώς και ασκήσεις πάνω στα ειδικότερα ζητήματα που θέτουν τα συγκεκριμένα κείμενα. Βασική επιδίωξη του συγγραφέα είναι να προσεγγίσει τα θέματά του από την ίδια οπτική γωνία, η οποία αντανακλά την κεντρική προβληματική της πραγματολογίας: ότι δηλαδή στη γλωσσική επικοινωνία το νόημα σπάνια περιορίζεται σε ό,τι οι λέξεις και οι συνδυασμοί τους σημαίνουν.