Τα κουλουβάχατα της ιστορίας : νεανικό μυθιστόρημα, - Παπαθεοδώρου, Θοδωρής, 1965- (Μικρή πυξίδα, 2007)
Οι ζητωκραυγές από το βυζαντινό Ιππόδρομο αντηχούσαν στα μπουντρούμια όπου κρυβόταν η τρελοπαρέα. "Ο Θεός σώζει τον Βασιλέα..." "Πολύχρονος, Αύγουστε Ιουστινιανέ..." "Αυτοί λένε πως έχουμε Αύγουστο, αλλά δεν έχει φοβερό κρύο;" πετάχτηκε η Βέρα Φοβέρα. "Δεν εννοούν το μήνα, άσχετη... Ιανουάριο έχουμε..." απάντησε ο Οδυσσέας ο Πολύξερος. "Αύγουστος στα πρώτα βυζαντινά χρόνια ονομαζόταν ο αυτοκράτορας..." "Ααα... Και ποιος είναι αυτός ο ... Αύγουστος μέσα στον... Ιανουάριο;" "Είναι ο Ιουστινιανός, ο..." ξεκίνησε ο Οδυσσέας, αλλά σταμάτησε απότομα από την τρομάρα του. "Οχ, Παναγίτσα μου... Δεν πιστεύω να έχουμε Ιανουάριο του 532; Ξέ... ξε... ξέρετε τι σημαίνει αυτό;" "Ότι και πάλι θέλουμε πέ... πέ... πέντε μήνες μέχρι τις καλοκαιρινές διακοπές του 532!" πετάχτηκε πάλι, ξέρετε ποια. Σε μια απίθανη , ξεκαρδιστική περιπέτεια η τρελοπαρέα μπουρδουκλώνεται κατά λάθος στη Στάση του Νίκα και κάνει τη βυζαντινή ιστορία... κουλουβάχατα!