Νέο φιλοσοφικό λεξικό - Γκίκας, Σωκράτης, 1935- (Σαββάλας, 2002)
Ένα Φιλοσοφικό Λεξικό δεν βοηθά μόνο στην κατανόηση φιλοσοφικών έργων, αλλά και στη διεύρυνση του διανοητικού ορίζοντα ή στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης. Η τελευταία είναι απαραίτητη ιδιαίτερα στην εποχή μας, η οποία ερωτοτροπεί με την "ανορθολογική" σκέψη. Ένα Φιλοσοφικό Λεξικό ασχολείται με την ανάλυση των φιλοσοφικών εννοιών και όρων που έχουν διατυπώσει οι φιλόσοφοι όλων των εποχών, καθώς και με γενικές έννοιες από πολλές ειδικές επιστήμες. Όταν ένα Φιλοσοφικό Λεξικό απευθύνεται σ΄ένα ευρύτερο αναγνωστικό κοινό, είναι φυσικό να απλοποιεί τις θεωρίες. Η απλοποίηση αυτή όμως έχει τα όρια της, γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει στην παραποίηση των θεωριών ή στην κακοποίησή τους. Το Νέο Φιλοσοφικό Λεξικό φιλοδοξεί να αποδείξει ότι η άποψη πως η φιλοσοφία είναι ξένη προς τη ζωή και τα προβλήματά της ή κάτι το στρυφνό και σχολαστικό δεν ισχύει. Άλλωστε, το να φιλοσοφεί κανείς δεν είναι προνόμιο μόνο των φιλοσόφων...