Ο σημερινός κόσμος : μυθιστόρημα - Σκάρος, Ζήσης, 1917-1997 (Ελληνική λογοτεχνία, 1983)
Με ιστορικές αναδρομές, αλλά και σύμβολα, περιγράφονται γεγονότα, συγκρούσεις και ανακατατάξεις, απ' όπου προβάλλουν απόψεις και θεωρίες, με κεντρική ιδέα την όλο και μεγαλύτερη συνειδητοποίηση από τον άνθρωπο του ακατάπαυτου αγώνα του με το άγνωστο και τη φύση. "Ο σημερινός κόσμος" δεν είναι παρά μια ανώτερη μορφή του αγώνα αυτού της ζωής, ενώ ολόκληρη η πλοκή του έργου, με τις ποιητικές του εξάρσεις σ' ορισμένα σημεία, δίνει την εντύπωση πως το μυθιστόρημα είναι το βιβλίο ενός ήρωα του με τον τίτλο "Λυρικός στοχασμός".