Η ματωμένη Ολυμπιάδα : μυθιστόρημα - Σίσκος, Σωκράτης Β., 1935- ([χ.ό.], 1988)
Πρόκειται για ένα αισθηματικό και ιστορικό κοινωνικό μυθιστόρημα. Μέσα από την αγνή κι όμορφη ερωτική ιστορία ενός διερμηνέα της ρωμαϊκής φρουράς της Ολυμπίας και μιας νεαρής Ελληνίδας ξετυλίγεται, με βίαιο και σκληρό προσωπείο, το δράμα του ελληνισμού σε μια κρίσιμη και σημαδιακή φάση της ιστορίας του. Οι Ρωμαίοι, μετά την κατάκτηση των ελληνικών πόλεων της Νότιας Ιταλίας και της Σικελίας, πάτησαν στέρεα, κατά το Β' Μακεδονικό Πόλεμο και στη μητροπολιτική Ελλάδα. Ήταν το 197 π.Χ., ένα χρόνο πριν από την 146η ολυμπιάδα, όταν νίκησαν στις «Κυνός Κεφαλές» το Φίλιππο Ε' της Μακεδονίας. Μέσα σ' έναν αλληλοσπαρασσόμενο και αλληλομισούμενο ελληνικό κόσμο που κυλούσε από την εγωπάθεια, τον αρρωστημένο ατομισμό και τον τοπικιστικό φανατισμό, στην καταστροφή και στην υποτέλεια, ακούγονται φωνές απελπισίας κι απόγνωσης. Η διχόνοια, η προαιώνια αυτή αυτοκαταστροφική μανία των Ελλήνων, προβάλλεται ανάγλυφη σ' όλο το έργο. Και στο φόντο εμφανίζεται το περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας, με τα θαυμάσια μνημεία, τα ιερά, τους ανδριάντες, τους αγώνες και τις τελετές της 146ης ολυμπιάδας του 196 π.Χ. Σ' αυτό το λογοτεχνικό έργο απεικονίζεται το κοινωνικό και πολιτικό κλίμα μιας τραγικής περιόδου για την πορεία του ελληνισμού, η οποία αρχίζει από την εποχή της μάχης της Χαιρώνειας {338 π.Χ.} και τελειώνει με τη μάχη της Πύδνας{168 π.Χ.}. Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου είναι η κυριαρχία των Μακεδόνων στον ελλαδικό χώρο και η παρακμή του ελληνισμού, μετά το μεγαλείο και τη δόξα που προηγήθηκαν στην εποχή του Μεγαλέξανδρου. Στη «Ματωμένη Ολυμπιάδα» προβάλλεται η συμβολή του μακεδονικού ελληνισμού στη διάδοση της Ισοκρατικής Ιδέας για ενότητα και ομόνοια των Ελλήνων. Η ρομαντική ιστορία των δυο ερωτευμένων νέων, η οποία επηρεάζεται αναπόφευκτα από πολιτικές σκοπιμότητες της στιγμής, αποτελεί έναν ευχάριστο μύθο που δένεται με ομοιογένεια κι αληθοφάνεια με το πραγματικό, με το σκληρό αυθεντικό ιστορικό πλαίσιο.