Οι άθλιοι. - Hugo, Victor, 1802-1885 (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνης, 1998)
Oι 'Αθλιοι γράφτηκαν για όλα τα έθνη. Δεν ξέρω αν θα διαβαστούν από όλους, όμως εγώ για όλους τους έγραψα.. Όπου ο άνθρωπος ζει αμόρφωτος και απελπισμένος, όπου η γυναίκα πουλάει το κορμί της για μια μπουκιά ψωμί, όπου τοπαιδί υποφέρει από αγραμματοσύνη κι από έλλειψη παιδείας, το βιβλιο των Αθλίων χτυπά την πόρτα φωνάζοντας δυνατά:- Ανοίξτε μου! Έρχομαι για σας! Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω από όλα τα κλίματ και τα καθεστώτα, που στενάζει σε όλες τις γλώσσες..