Η ταπείνωση του θριαμβευτή : μυθιστόρημα - Τρικούκης, Μάκης, 1940-2018 (Λογοτεχνία : Πρώτη ύλη, 2006)
Τα μεγάλα γεγονότα της ζωής, ένας πόλεμος, μια καταστροφή, ένας εμφύλιος, επηρεάζουν την κανονικότητα της ζωής των ανθρώπων υπό την πίεση της βίας. Σε αυτές τις δεινές συνθήκες η στάση του καθενός δοκιμάζεται από τα προσωπικά του αποθέματα αντοχής και ψυχραιμίας. Η ιδεολογική αντιπαλότητα δίνει ύστερα σε όλα ένα πρόσχημα, μια απρόβλεπτη ευκαιρία για να διεκδικήσει κανείς τη ζωή ή το θάνατο.