Διδασκαλία νεοελληνικής γλώσσας - Τομπαΐδης, Δημήτρης Ε. (Ελληνική γλώσσα : Γλωσσολογία ;, 1995)
"Κατά το περιεχόμενο το βιβλίο σε αρκετά σημεία δεν ακολουθεί την παραδοσιακή γραμματική αντίληψη. Αυτό δε μαρτυρεί απλώς εκσυγχρονιστική διάθεση του συγγραφέα. Αποτελεί πεποίθησή του ότι η ενημέρωση του μελλοντικού εκπαιδευτικού για τις νεότερες εξελίξεις στη σπουδή της γλώσσας θα τον βοηθήσει να ανταποκριθεί αρτιότερα στις απαιτήσεις του γλωσσικού μαθήματος. Γιατί με τη γνώση αυτή θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τα διάφορα στοιχεία της γλώσσας όχι σαν ανεξάρτητες και άσχετες μεταξύ τους μονάδες αλλά σαν οργανικά μέρη του γλωσσικού συνόλου, δηλαδή να τα κατανοεί πάντα σε συνάρτηση με τη λειτουργία που επιτελούν στο λόγο. Μόνο έτσι η γλώσσα δε θα είναι για τον αυριανό εκπαιδευτικό ένα άθροισμα ετερόκλητων στοιχείων, που μπορεί να έχουν καθεαυτά αξία, αλλά δεν οργανώνονται σε λόγο. Και επιπλέον ο ενημερωμένος εκπαιδευτικός μπορεί να κατανοήσει (και ανάλογα να συμπεριφέρεται μέσα στην τάξη) ότι η κατάκτηση της μητρικής γλώσσας ή η μάθηση μιας γλώσσας είναι γλωσσική πράξη, ομιλία και χρήση της, και όχι θεωρία για τη γλώσσα".