Βυζαντινός εσπερινός - Σαμουηλίδης, Χρήστος Σ., 1927- (Ελληνική λογοτεχνία / Λιβάνη, 1996)
Το βιβλίο του Χρήστου Σαμουηλίδη αναφέρεται στα δραματικά γεγονότα και τις συγκλονιστικές κοινωνικές και θρησκευτικές περιπέτειες που συνέβησαν στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη, ειδικά, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και την ελληνική αυτοκρατορία ολόκληρη, γενικότερα, κατά το πρώτο μισό του 14ου μ.Χ. αιώνα, στη διάρκεια του οποίου η «συμβασιλεύουσα» ή «το Κάστρο», όπως αποκαλούσαν τότε την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, κατέβαλλε επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειες να συνεχίσει τη χρυσή εποχή της ακμής της. Τη δεκαετία του 1340 άρχισε μια τριπλή διένεξη, που έλαβε σάρκα και οστά με την εκδήλωση κάποιων κρίσιμων γεγονότων.