Γυναίκα με τριαντάφυλλο : διηγήματα - Σαραντίτη-Παναγιώτου, Ελένη, 1943- (Καστανιώτη, 2006)
Μια πανέμορφη νεαρή Πολωνέζα ερμηνεύει τα Καπρίτσια του Παγκανίνι μ' ένα ταλαιπωρημένο βιολί και ακόμη πιο ταλαιπωρημένα ρούχα στο πεζοδρόμιο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως στον Πειραιά, με τα μάτια καρφωμένα στο λιμάνι, περιμένοντας να φανεί το φορτηγό «Venus» που θα φέρει τον αγαπημένο της. Μια γυναίκα χτίζει μόνη της μες στη νύχτα και στην ερημιά ένα μονοκάμαρο αυθαίρετο για να μείνουν τα παιδιά της. Μια αλκυόνη στην παραλία εξαφανίζεται όταν βλέπει ανθρώπους και μόνο όταν αντικρίζει τη γυναίκα που περπατά τα μεσημέρια ακούγοντας μουσική, μόνο γι' αυτήν δεν εγκαταλείπει το πόστο της. Αυτές και άλλες μικρές ιστορίες της ζωής, εικόνες μιας ανήσυχης και συχνά επίπονης πραγματικότητας, συνθέτουν το νέο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη. Η συγγραφέας με τα διηγήματά της μας ξεναγεί σε μικρούς μυστικούς κήπους ψυχής, εκεί όπου ανθίζουν η ανθρωπιά, η ομορφιά και η επιμονή στο όνειρο.