Πουλιά χωρίς φτερά - De Bernieres, Louis, 1954- (Ψυχογιός, 2004)
Ο άνθρωπος είναι ένα πουλί δίχως φτερά, και το πουλί είναι ένας άνθρωπος δίχως βάσανα... Την αυγή του 20ού αιώνα, σε μια πόλη στα παράλια της Μικράς Ασίας, συμβιώνουν ειρηνικά χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Παρά τις θρησκευτικές διαφορές τους, η φιλία και η αγάπη βρίσκουν έδαφος να φωλιάσουν στις καρδιές τους. Ανάμεσα στους κατοίκους, συναντούμε τον Ισκαντέρ τον Κανατά-φιλόσοφο, τη Φιλοθέη, μια χριστιανή καλλονή ερωτευμένη με τον Ιμπραήμ το μουσουλμάνο, κι ένα σωρό πρόσωπα που ζουν μαζί, γελούν και κλαίνε, χωρίς να γνωρίζουν ότι δεν είναι παρά μονάχα πιόνια στα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων αυτού του κόσμου. Καθώς οι άνεμοι του πολέμου σαρώνουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ο Κεμάλ Ατατούρκ αναδεικνύεται σε αδιαφιλονίκητο ηγέτη, μια σπίθα αρκεί για να βάλει φωτιά στην αρμονική συνύπαρξη αιώνων.