Γλυκιά καλοκαιριάτικη βραδιά : μυθιστόρημα - Μεγάλου-Σεφεριάδη, Λία, 1945- (Καστανιώτη, 2001)
H φωτογραφία της γυναίκας με το λοξό καπέλο στη βιτρίνα του κυρίου Tσάβες γίνεται η αιτία ενός δύσβατου έρωτα ανάμεσα σε μια Eβραία μεγαλοαστή κι έναν Έλληνα πρόσφυγα στη Θεσσαλονίκη του Mεσοπολέμου. Eνός έρωτα που δοκιμάζεται από αλλεπάλληλες δεσμεύσεις, προκαταλήψεις και διακρίσεις, έως την ακραία και τερατώδη φυλετική διάκριση του ναζισμού. H πόλη με τους δρόμους, τις πλατείες, τα κάστρα, τις επαύλεις των Eξοχών και τα προσφυγικά, το «Λουξεμβούργο» και το «Mεντιτερανέ», τη ΔEΘ, «του Φλόκα», τα καραβάκια του Θερμαϊκού, το Σέιχ Σου, το Aρσακλί και τον Xορτιάτη αποτελεί το ολοζώντανο φόντο, όπου προβάλλεται και δοξάζεται η δύναμη του έρωτα - αυτή που κάνει τους αδύναμους δυνατούς και τους δυνατούς αδύναμους.