Πινακοθήκη Ουφίτσι Φλωρενία - Αποστολάκη, Μαρία; Κεράστας, Βαγγέλης (Μεγάλα Μουσεία, 2006)
Η Πινακοθήκη Ουφίτσι είναι το παλαιότερο μουσείο στην Ευρώπη. Το ιστορικό κτίριο στην καρδιά της Φλωρεντίας, σχεδιασμένο από τον Βαζάρι, φιλοξενεί απαράμιλλα αριστουργήματα, από έργα των πρώιμων καλλιτεχνών της Τοσκάνης του 13ου και του 14ου αιώνα (Τσιμαμπούε, Τζότο, Ντούτσο ντι Μπονινσένια) έως και έργα του 17ου αιώνα (Καραβάτζο), αλλά και δημιουργήματα του βενετικού, του γαλλικού και του ισπανικού 18ου αιώνα. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει ακόμα τα καλλιτεχνήματα της συλλογής Κοντίνι Μπονακόσι, τη σημαντικότερη συλλογή αυτοπροσωπογραφιών στον κόσμο, εν μέρει εκτιθέμενη στον "Διάδρομο του Βαζάρι", και δύο σειρές με τετρακόσια ογδόντα πορτρέτα επιφανών προσώπων. Ωστόσο, τον κεντρικό πυρήνα των Ουφίτσι συγκροτούν εξαίσια έργα της Αναγέννησης. Στα δημιουργήματα των σπουδαιότερων καλλιτεχνών από τη Φλωρεντία (Λίπι, Πολαγιουόλο, Μποτιτσέλι, Λεονάρντο) έρχονται να προστεθούν έργα των σχολών της Βόρειας Ευρώπης, με αξιοσημείωτη την παρουσία της γερμανικής και της φλαμανδικής ζωγραφικής (Βαν ντερ Βέιντεν, Φαν ντερ Χους, Μέμλινγκ, Ντίρερ, Άλτντορφερ). Πολύ σημαντική, επίσης, είναι η παρουσία έργων της βενετικής σχολής του 16ου αιώνα σε ιδεατή αντιπαραβολή με τα σύγχρονά τους αριστουργήματα της φλωρεντινής σχολής. Πρόκειται για μια γοητευτική και άρτια διαδρομή που αποκαλύπτει στον επισκέπτη τα υπέροχα μυστικά της αναγεννησιακής ζωγραφικής· η πινακοθήκη κατέχει πράγματι τη μεγαλύτερη αναγεννησιακή συλλογή σε παγκόσμιο επίπεδο.