Μέγας Αλέξανδρος : η εικόνα του στην πρώιμη αραβική ιστοριογραφία - Ζαμπάκη, Θεοδώρα Σ. (Αδελφών Κυριακίδη, 2006)
Ο Μέγας Αλέξανδρος, ο μεγάλος Μακεδόνας στρατηλάτης, από απλός θνητός έγινε μύθος. (. . .) Η πολυσχιδής του προσωπικότητα στάθηκε η αιτία να διαδοθεί η ιστορία του σε πολλές ξένες παραδόσεις, ανάμεσα σ` αυτές και στην αραβική γραμματεία. Στην πρωτότυπη μελέτη της, η Θεοδώρα Ζαμπάκη εξετάζει την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε τρεις πρώιμες «οικουμενικές» ιστορίες Αράβων ιστοριογράφων και δίνει, μέσα από τις διηγήσεις τους, ένα πορτρέτο του ξακουστού κατακτητή. (. . .)