Ο βαρόνος Κωνσταντίνος Δημ. Μπέλλιος ή Βέλλιος : ευεργέτης των μακεδόνων - Χριστοφόρου, Μάνθος Κ., 1921- (Αιάντειος Δημόσια Βιβλιοθήκη Αταλάντης, 2006)
Ο βαρόνος Κωνσταντίνος Μπέλλιος ή Βέλλιος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1772 στη Βλάστη Μακεδονίας. Έτυχε ιδιαίτερης ανατροφής και μόρφωσης. Η οικογένειά του το 1776 ακολούθησε το μεταναστευτικό ρεύμα αποδημίας της εποχής με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη προς τις παραδουνάβιες ηγεμονίες και τις χώρες Αυστριακής μοναρχίας. Στη Βιέννη αφοσιώνεται με επιτυχία στο εμπόριο και σε χρηματικές εργασίες παράλληλα με την πνευματική καλλιέργεια. Μετουσιώνει τους καρπούς και τις θυσίες μιας ολόκληρης ζωής σε έργα φιλαλληλίας και αγάπης, σε ζωντανές εστίες παιδείας, ανθρωπισμού και κοινωνικής προσφοράς, στην ανυπέρβλητη έκφραση: "ο άνθρωπος για τον άνθρωπο...". Με τα έργα του έστειλε, στέλνει και θα στέλνει στο διηνεκές μήνυμα ανθρωπιάς και ελπίδας, ότι ο κόσμος πρέπει και μπορεί να γίνει ομορφότερος...