Πολιτισμός και φυσική επιλογή - Μαρίτσας, Κωνσταντίνος Δ. (Φιλοσοφία, 2003)
"Μεταφυσική του Έρωτα . . . Αδεξιότητα και ανεπάρκεια των φιλοσόφων, όσων μιλήσανε για τον Έρωτα. Η παραπάνω διαπίστωση του Α. Σοπενχάουερ ισχύει για όλες τις αφηρημένες έννοιες της Φιλοσοφίας. Χιλιάδες βιβλία περιγράφουν, αναλύουν και ορίζουν τη Ζωή και το Θάνατο, τον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, την Τέχνη, τη Γλώσσα, την Ψυχή, αλλά παραμένει η "αδεξιότητα και η ανεπάρκεια των φιλοσόφων, όσων μίλησαν για . . . " οτιδήποτε! Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι η "επισήμανση της αναγκαιότητας και η εξήγηση των γεγονότων" και δεν είναι η "επαναδιατύπωση των γεγονότων" (όπως πολύ ωραία χρησιμοποιεί την έκφραση ο Δαρβίνος), είναι η εξήγηση του γύρω κόσμου χωρίς Νόμους, Σκοπούς, Κανόνες, Θεωρίες, Αίτια και Αποτελέσματα, παρά μόνο με την σκέψη και την καθομιλουμένη γλώσσα, απαλλαγμένη από παγιωμένες "επιστημονικές" και "φιλοσοφικές" έννοιες. Το βιβλίο ξεκινά από την δημιουργία του κόσμου και φθάνει στον ανθρώπινο (και όχι μόνο) πολιτισμό. Με ελάχιστους, αλλά σαφείς ορισμούς, εξηγείται όλος ο γύρω κόσμος. Το βιβλίο δεν προσπαθεί να πείσει τον Αναγνώστη για την ορθότητα των απόψεών του. Προσπαθεί να διεγείρει την κριτική σκέψη, παραθέτοντας και τις αντίθετες απόψεις.