Ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων 1453-2005 - Βερέμης, Θάνος Μ., 1943- (Βιβλιοθήκη διεθνών και ευρωπαϊκών μελετών, 2005)
Η στήριξη του ευρωπαϊκού δρόμου της Τουρκίας δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος της Ελλάδας και της περιφερειακής σταθερότητας αλλά με την εφαρμογή των διεθνών κανόνων και του ευρωπαϊκού τρόπου σκέψης. Από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος χώρας. Τρία χρόνια αργότερα, αποφασίστηκε στην Κοπεγχάγη η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Tο έργο του Θάνου Βερέμη είναι δείγμα τού πώς η γραφή της ιστορίας μπορεί να είναι ταυτόχρονα απλή και μεστή, ανθρώπινη και επιστημονική. Με τους συνεχείς προβληματισμούς που θέτει, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να εμβαθύνει στο αμερικανικό φαινόμενο και να αντιληφθεί τις προκαταλήψεις που γεννούν ορισμένοι μύθοι για τις ΗΠΑ. Χειρίζεται το υλικό του με ακαδημαϊκή επιμέλεια και ερμηνευτική επιτηδειότητα, στην οποία συντελεί η προσωπική του γνώση και εμπειρία των ΗΠΑ, και επιτυγχάνει το αδύνατο: την απόσταξη δύο αιώνων αμερικανικής ιστορίας μέσα σε 218 σελίδες. Οι πουριτανοί έποικοι, η δημιουργία του κράτους, η γένεση του αμερικανικού έθνους, οι ιδεολογικές παράμετροι του εμφυλίου πολέμου, η κατάκτηση της άγριας Δύσης, η εσωτερική πολιτική και τα πορτρέτα των Προέδρων. Στη μελέτη του αναδεικνύει τρία ενδημικά στοιχεία της αμερικανικής κοινωνικο-πολιτικής και οικονομικής δομής: τον φιλελεύθερο λοκιανισμό, το πνεύμα του προτεσταντισμού και τον αμερικανικό πραγματισμό.