Σημειώσεις και παρατηρήσεις στην ιστορία της Βυζαντινής αυτοκρατορίας από τον 11ο ως τον 15ο αι. : τα αγιολογικά κείμενα της περιόδου : συμβολή στη μελέτη των βίων των αγίων ώς ιστορικών πηγών - Ηλιάδη, Αμαλία Κ., 1967- ([χ.ό.], 2006)
Η σπουδαιότητα της αγιολογίας ως επιστήμης είναι πολύπλευρη, γιατί πέρα απ' τη μελέτη του γραμματειακού είδους των βίων των αγίων, οι άγιοι συνδέθηκαν με τα ποικίλα, κοινωνικά, πνευματικά και θρησκευτικά προβλήματα του καιρού τους, γι' αυτό και η σχετική γραμματεία προσφέρει ανεξάντλητο πλούτο ιστορικών πληροφοριών για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό βίο της εποχής τους.