Η συμφιλίωση - Κάλμπαρης, Αργύρης, 1930- (Έλυτρον, 2005)
Μέσα από μια μυθιστορηματική πλοκή καταγράφεται η ιστορία της Ελλάδος που ξεκινά από την Τουρκοκρατία και φτάνει μέχρι σήμερα. Φανταστικές ιστορίες εμπλέκονται με τους χαρακτήρες του έργου συμπληρώνοντας ένα παζλ μέσα από το οποίο παρουσιάζεται η εξέλιξη του μίσους που κατατρώγει τη χώρα μας εδώ και δύο αιώνες περίπου. Η οικογένεια Σαρήμπεη, που εκπροσωπεί τους τσιφλικάδες και την άρχουσα τάξη, συγκρούεται με την οικογένεια Καπετάνιου, που αντιπροσωπεύει την τάξη των κολίγων. Είναι ένας ιδεολογικοπολιτικός αγώνας ανάμεσα στην ολιγαρχία του πλούτου και τους ανθρώπους του μόχθου. Τα πάθη αυτά και το αιώνιο μίσος έρχεται να καλύψει και να σβήσει στο τέλος ο έρωτας του Πάρη και της Κλειώς φέροντας τη συμφιλίωση σε όλη τη χώρα.