Η πάπισσα Ιωάννα - Ροΐδης, Εμμανουήλ Δ., 1836-1904 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1988)
Η "ΠΑΠΙΣΣΑ ΙΩΑΝΝΑ" είναι χωρίς αμφιβολία το πιο πολυδιαβασμένο και συζητημένο βιβλίο της Ελληνικής Γραμματολογίας, ένα βιβλίο που ακόμα και σήμερα κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, όχι βέβαια για τις σκανδαλιστικές του πλευρές που τόσο θορύβησαν την κοινωνία της εποχής του, όσο σαν ένα δείγμα γραφής που ξαφνιάζει για την πρωτοτυπία του, το σπινθηροβόλο του πνεύμα και την ευρηματικότητα του ύφους, ενός ύφους που αποτελεί και την κατεξοχήν "αποκλειστικότητα" του συγγραφέα του