Το λοξό βλέμμα των αετών : μυθιστόρημα - Δάμτσας, Σπύρος (Ελληνική λογοτεχνία, 2002)
Ποιο νήμα μπορεί να συνδέει τις μνήμες της ελληνικής ιστορίας με τον εμφύλιο σπαραγμό στην πρώην Γιουγκοσλαβία; Από την ομηρία στην αντίσταση, ο ήρωας αναρωτιέται αν ο άνθρωπος παραμένει αρπακτικό με βλέμμα που λοξοδρομεί ή μπορεί ακόμα να απαλλαγεί από τη βία που φωλιάζει μέσα του. Περιπλανάται στην ανατολική φιλοσοφία, τις δυτικές αξίες, την ελληνική αρχαιότητα, αναζητώντας την πυξίδα που θα τον βοηθήσει να δραπετεύσει στον ανοιχτό ορίζοντα.