Πολύ βούτυρο στο τομάρι του σκύλου : μυθιστόρημα - Σκαμπαρδώνης, Γιώργος, 1953- (Κέδρος, 2006)
Ο διοικητής της ΚΥΠ, στρατηγός Κωνσταντίνος Δοβρόμηρος, αναλαμβάνει την προστασία του Ντε Γκωλ, κατά την επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Θεσσαλονίκη, στις 19 Μαΐου 1963 - τρεις μέρες πριν δολοφονηθεί ο Λαμπράκης. Είναι πολλοί που δεν θέλουν τον Ντε Γκωλ ζωντανό και ο Δοβρόμηρος επιστρατεύει 3.000 παρακρατικούς να τον βοηθήσουν - ο υπαρχηγός του, όμως, που συνδέεται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και με την "Κόκκινη Προβιά" έχει άλλες εντολές κι άλλη άποψη. Θα σωθεί ο Γάλλος πρόεδρος; Και -εκτός του Δοβρόμηρου- ποιοι είναι όλοι αυτοί που περιδινίζονται ξαφνικά στον ζόφο μιας συγκυρίας που τους ξεπερνάει, με φόντο μια πόλη φωτισμένη ειρωνικά από τις αιματηρές ανταύγειες του Εμφυλίου; Τι θέλουνε ξαφνικά όλοι αυτοί οι φτωχοδιάβολοι που, για ένα τριήμερο, στην παρανοϊκή καθημερινότητα του 63, γίνονται επικίνδυνοι κι αφελείς πρωταγωνιστές σε κάτι παγκόσμια σημαντικό, αναποδογυρισμένο και -για τους ίδιους- ακατανόητο; Μια λοξή προσέγγιση εκείνων των ημερών; Μπορεί. Ανάποδη ματιά; Ίσως. Περισσότερο, η προσωπική μοίρα των πειραματικών ηρώων, κυρίως του Δοβρόμηρου, και η υπαρξιακή κρίση στην οποία τον οδηγούν, αίφνης, οι παγκόσμιοι καταναγκασμοί, τα ιδεολογήματα, οι μυστικές υπηρεσίες και το στοιχειωμένο παρελθόν που αναδύεται μαζί με το φονικό σκοτάδι των κοντινών του ανθρώπων.