Δεύτερη γυναίκα - Χουρμουζιάδου, Ελιάνα, 1965- (Κέδρος, 2005)
Στην καρδιά του βιοτεχνολογικού 21ου αιώνα ένα έγκλημα αναστατώνει μια παραθαλάσσια πόλη στο νότο των Βαλκανίων. Θύμα ένας γιατρός διαβόητος για υπερβάσεις δεοντολογικών ορίων στην άσκηση του επαγγέλματός του και δράστις μια υφιστάμενή του στο νοσοκομείο, η οποία συμβαίνει να είναι συγχρόνως και ένα "τέλειο πλάσμα", μια γυναίκα γενετικώς "βελτιωμένη" πριν από τη γέννησή της. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που η γενετική μηχανική, ως νέα βιομηχανία, απευθύνεται πλέον στις μάζες, και η ατομική βελτίωση με κάθε κόστος αποτελεί ύψιστη κοινωνική αξία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, η δράστις του φόνου διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη, ενώ ο σύζυγός της έχει καταπέσει, χτυπημένος από μια ανεξιχνίαστη ασθένεια, που περιγράφεται ως ραγδαία γήρανση. Δίπλα του μετακομίζει μια "κοινή", δηλαδή μη βελτιωμένη γυναίκα, που έχει αναλάβει ως ισόβιο καθήκον της την ψυχική ανακούφιση όσων υποφέρουν από τις αλλαγές που επέφερε η πρόοδος στον 21ο αιώνα. Η ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, συγκαλυμμένα στην αρχή και υπό το πρόσχημα της θεραπείας του, οδηγεί αυτή τη δεύτερη γυναίκα στην αναζήτηση της πρώτης. Μια αναζήτηση με τελικό στόχο όχι τον εντοπισμό της καταζητούμενης αλλά μια ζωτικής σημασίας διευκρίνιση πάνω στην αληθινή φύση του γενετικώς βελτιωμένου ανθρώπου.