Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο : μυθιστόρημα - Ali, Tarik (Άγρα, 2006)
Το μυθιστόρημα του Τάρικ Άλι, τέταρτο μέρος της πενταλογίας με θέμα το Ισλάμ, τοποθετείται στο μεσαιωνικό Παλέρμο, μια μουσουλμανική πολιτεία που ανταγωνίζεται σε μέγεθος και λάμψη τη Βαγδάτη και την Κόρδοβα. Βρισκόμαστε στο έτος 1153. Οι Νορμανδοί έχουν καταλάβει τη Σικελία, αλλά στο νησί και την Αυλή κυριαρχεί ο αραβικός πολιτισμός. Ο σουλτάνος Ρουτζάρι (βασιλιάς Ρογήρος) περιστοιχίζεται από Μουσουλμάνους λόγιους, πολλές παλλακίδες και έναν διοικητικό μηχανισμό του οποίου προΐστανται προικισμένοι ευνούχοι. Στο παρόν σαγηνευτικό μυθιστόρημα, ο Τάρικ Άλι σκιαγραφεί τη ζωή και τους έρωτες του χαρτογράφου του Μεσαίωνα Μουχάμμαντ αλ-Ιντρισί. Διχασμένος ανάμεσα στη στενή φιλία του με τον Σουλτάνο και τους φίλους του, οι οποίοι εγκαταλείπουν το νησί ή προετοιμάζουν εξέγερση κατά της νορμανδικής κυριαρχίας, ο Ιντρισί αναζητά προσωρινή παρηγοριά στο χαρέμι. Εντούτοις, η συναναστροφή του με τους απλούς ανθρώπους του Νότο και της Κατάνης, καθώς και με τον Έμπιστο, αναστατώνει τη συνείδησή του. Το μυθιστόρημα "Ένας σουλτάνος στο Παλέρμο" είναι ένα έργο μυθοπλασίας όπου η περηφάνια, η πλεονεξία και η λαγνεία ανακατεύονται με την αντίσταση και την αρχοντιά. Απηχεί ένα παρελθόν που εξακολουθεί να παραμένει ισχυρό ακόμα και σήμερα.