Το χρυσάφι της Ζόγιας - Sington, Rhilip (Ωκεανίδα, 2005)
Η αληθινή ιστορία μιας αινιγματικής Ρωσίδας ζωγράφου που πέθανε στη Σουηδία το 1999. Η Μαντάμ Ζόγια, το τελευταίο γνωστό πρόσωπο από την Αυλή των Ρομανόφ, ζωγράφιζε πάνω σε χρυσό και ζούσε κλεισμένη σ' ένα σπίτι γεμάτο πίνακες, προσωπικά χαρτιά και μυστήριο. Ο Μάρκους Έλιοτ, που πρόκειται να γράψει τον Κατάλογο για την πώληση των έργων της, διαισθάνεται πως κάτι δεν πάει καλά. Η επίχρυση γαλήνη των πινάκων της Ζόγιας δεν αντανακλά τίποτα από την παθιασμένη ζωή της: τη δραματική απόδραση από τις εφιαλτικές σοβιετικές φυλακές· το καλλιτεχνικό ταξίδι στο Παρίσι, όπου παραδόθηκε στις υπερβολές της μποέμικης ζωής? και την απίστευτη ικανότητά της να σαγηνεύει ωραίους άντρες. Φαίνεται πως η Ζόγια έκρυβε πολλά μυστικά, αλλά και ο Μάρκους διαθέτει κάτι που ίσως τα ξεκλειδώσει. Μοιραία, θα γίνει το τελευταίο θύμα της γοητείας της Ζόγιας, αλλά για να μπορέσει να συλλάβει την πολύτιμη αλήθεια πρέπει πρώτα να ξορκίσει τα δικά του φαντάσματα.