Ο φόβος : λογικός και παράλογος ; τα αίτια του νευρωτικού φόβου και η ανάκτηση της ψυχικής ηρεμίας - McBride, William James, 1894- (Ανθρώπινες σχέσεις, αγωγή, συμπεριφορά, 1982)
Υπάρχουν πολλά είδη φόβου, αλλά ο πιο καταστροφικός είναι ο αφύσικός φόβος, που δεν έχει καμία λογική βάση. Γι' αυτούς που υποφέρουν από ανύπαρκτες στενοχώριες, και ίσως σκοπεύουν ν' αυτοκτονήσουν, ο Γ.Τζ. ΜακΜπράιντ φωτίζει τις αιτίες αυτής της κατάστασής τους που ο Φρόιντ ονόμασε άγχος. Υπολογίζεται ότι ένας στους δέκα ανθρώπους υποφέρει από κάποιον παράξενο φόβο, δηλαδή από φοβία. Ο συγγραφέας εξετάζει τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιουργούν αυτούς τους φόβους, εξηγεί τον τρόπο ανάπτυξής τους και προσφέρει οδηγίες για τη θεραπεία τους. Οι φοβίες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις καταληπτικές και τις υποχρεωτικές. Οι αναγνώστες θα βρουν τους ορισμούς των δύο κατηγοριών πολύ χρήσιμους στην εντόπιση των προσωπικών τους προβλημάτων. Αυτό το βιβλίο θα βοηθήσει αυτούς που πάσχουν από νευρωτικούς φόβους να καταλάβουν το ψυχολογικό υπόβαθρο των δυσκολιών τους. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)