Ελληνική βιβλιογραφία 1864-1900 : συνοπτική αναγραφή - Ηλιού, Φίλιππος, 1931-2004 (Βιβλιολογικό Εργαστήρι "Φίλιππος Ηλιού' : Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, 2006)
Πρόκειται για την πρώτη απόπειρα συνολικής απογραφής της ελληνικής βιβλιακής παραγωγής της περιόδου 1864-1900, η οποία έρχεται να συμπληρώσει τη θεμελιώδη βιβλιογραφική συναγωγή των Δ. Γκίνη και Β. Μέξα που εκάλυπτε τα χρόνια 1800-1863. Αποτελεί, συνάμα, το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της πλήρους καταγραφής των εντύπων, σύμφωνα με το πρότυπο του α΄ τόμου της "Ελληνικής βιβλιογραφίας" του 19ου αιώνα του Φίλιππου Ηλιού. Στην "Ελληνική βιβλιογραφία 1864-1900" κατατίθεται η σχετική "δελτιοθήκη", η οποία συγκροτήθηκε τα τελευταία 20 χρόνια στο Βιβλιολογικό Εργαστήρι, επιτρέποντας έτσι στο ενδιαφερόμενο κοινό να έχει πρόσβαση σε μία σημαντικότατη βάση δεδομένων για τον ελληνικό 19ο αιώνα. Οι 32.156 εγγραφές, με ένδειξη των βιβλιοθηκών όπου έχουν εντοπιστεί αντίτυπα (υπολογίζεται ότι έχουν συμπεριληφθεί καταγραφές που ξεπερνούν τα 200.000 αντίτυπα σε περισσότερες από 370 δημόσιες ή ιδιωτικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας είτε του εξωτερικού), η διαφωτιστική εισαγωγή, με καίριους στατιστικούς δείκτες, και τα αναλυτικά ευρετήρια, συνθέτουν ένα βασικό έργο υποδομής, το οποίο προσφέρεται σε τεκμηριωτικού τύπου χρήσεις αλλά και στη στοχαστική περιδιάβαση. Επιτρέπει τη σφαιρική εποπτεία, καθώς πίσω από τα έργα επωνύμων και ανωνύμων, των "κορυφών και των μέσων όρων", διαγράφεται το στίγμα μιας κοινωνίας και μιας εποχής. Απευθύνεται πρωτίστως στην κοινότητα ιστορικών και νεοελληνιστών, αλλά θα ανατρέξουν σε αυτό με ωφέλεια και θα βρουν την απαραίτητη πρώτη ύλη όλοι όσους απασχολούν τα ζητήματα της νεοελληνικής παιδείας και ιδεολογίας.