Η κατάρτιση των δασκάλων, διδασκαλισσών και των νηπιαγωγών στην Ελλάδα. - Μπουζάκης, Σήφης (Τεκμήρια. Μελέτες ιστορίας νεοελληνικής εκπαιδεύσης, 2002)
Η παρούσα εργασία είναι η πέμπτη μιας νέας παιδαγωγικής σειράς με τίτλο «Τεκμήρια - Μελέτες ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης». Στους προηγούμενους τόμους της σειράς παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που αναφέρονται στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις κατά τον τρέχοντα αιώνα (1913-1917-1929-1959-1964-1976-1985) καθώς και στο ελληνικό νηπιαγωγείο. Σ' έναν από τους προηγούμενους τόμους -στον τρίτο- το ερευνητικό μας ενδιαφέρον εστιάστηκε στην κατάρτιση των δασκάλων-διδασκαλισσών και των νηπιαγωγών από την ίδρυση του Βασιλικού Διδασκαλείου το 1834 μέχρι την ίδρυση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών το 1933. Στον παρόντα τόμο παρουσιάζονται και σχολιάζονται εκπαιδευτικά τεκμήρια (εισηγητικές εκθέσεις, νόμοι, διατάγματα κ.λπ.) που αφορούν στην κατάρτιση των δασκάλων-διδασκαλισσών και των νηπιαγωγών από την ίδρυση των Παιδαγωγικών Ακαδημιών το 1933 μέχρι την οριστική τους κατάργηση το 1990. Ο Σήφης ΜΠΟΥΖΑΚΗΣ είναι καθηγητής Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Συγκριτικής Παιδαγωγικής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, καθώς και μονογραφίες. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Είναι υπεύθυνος των παιδαγωγικών σειρών «Συγκριτική Παιδαγωγική» και «Τεκμήρια Ιστορίας Νεοελληνικής Εκπαίδευσης» των εκδόσεων «ΟυΐβηόθΓει». Ο Χρηστός ΤΖΗΚΑΣ είναι εκπαιδευτικός της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος της ίδιας Σχολής και διδάκτωρ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Ασχολείται ερευνητικά με θέματα Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και έχει δημοσιεύσει σχετικές εργασίες. Έχει διδάξει στο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Διδασκαλείο «Δημήτρης Γληνός».