Όλυμπος-Πιέρια, Βέρμιο και Αθως στη ζωή των Μακεδόνων - Ράπτης, Γεώργιος Αθ. (Όλυμπος, 1996)
Η παρούσα εργασία εστιάζει το ενδιαφέρον της περισσότερο στον Όλυμπο και το Πιέρια και λιγότερο στο Βέρμιο και το Αθω. Όμως τα τέσσερα αυτά βουνά σ' όλες τις φάσεις του ιστορικού γίγνεσθαι είχαν κοινή την ιστορία τους, τη μοίρα τους, τους ξεσηκωμούς, τις χαρές και τις λύπες, με μόνιμη συνεργασία στην ειρήνη και στον πόλεμο. Στο βιβλίο αυτό ερευνάται η σχέση επίδρασης των βουνών αυτών στην ζωή των Μακεδόνων (κατοίκων της περιοχής).