Άπαντα - Σωρανός, 2ος αι. μ.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1996)
Γυναικολογία και μαιευτική την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Βιβλία Α΄, Β΄: Η σωστή μαία. Φύση της μήτρας και του αιδοίου, τα έμμηνα, η διαρκής παρθενία, μέχρι πότε διατηρείται η παρθενία, η σύλληψη, τα σημάδια για αρσενικό και θηλυκό έμβρυο, φροντίδα της εγκύου, αμβλωτικά και αντισυλληπτικά, ο τοκετός, φροντίδα της λεχώνας και του βρέφους, η εκλογή της τροφού κ.ά. Ο Σωρανός γεννήθηκε στην Έφεσο το δεύτερο μισό του 1ου αι. μ.Χ. Σπούδασε στην πατρίδα του και στην Κνίδο και αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια. Άσκησε το ιατρικό επάγγελμα στη Ρώμη και έγραψε πλήθος αξιόλογων έργων, από τα οποία λίγα έχουν σωθεί. Ανήκε στη σχολή των Μεθοδικών, ασκώντας παράλληλα εποικοδομητική κριτική όπου νόμιζε πως χρειαζόταν. Το ελεύθερο πνεύμα του και η αδιάκοπη προσπάθειά του για την ανεύρεση της αλήθειας, σε συνδυασμό με την εκμετάλλευση της πλούσιας βιβλιογραφίας που είχε στη διάθεσή του (από τον Ιπποκράτη ως τον Ηρόφιλο, τον Διοκλή και άλλους) και των επιτεύξεων της αυτοψίας και της ανατομικής, τοποθετούν τον Σωρανό στη χορεία των σημαντικότερων γιατρών της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που επηρέασε με το έργο του την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης.