Άπαντα : Θεογονία, έργα και ημέραι, ασπίς Ηρακλέους, αποσπάσματα - Ησίοδος, 750-700 π.Χ. (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες ;, 1993)
Θεογονία Η γένεση των θεών και η δημιουργία του κόσμου, οι αγώνες και οι συγκρούσεις για την κοσμική τάξη μετά την επικράτηση του Δία. Η πρώτη προσπάθεια συστηματοποίησης της ελληνικής μυθολογίας. Έργα και ημέραι Με αφορμή τη φιλονικία με τον αδελφό του, ο ποιητής κατακρίνει την αδικία, υμνεί το δίκαιο και εκθειάζει ως ιδεώδες την εργασία. Με πολλές συμβουλές για ηθικά ζητήματα, με πλήθος πληροφοριών, λαογραφικών και ηθολογικών, το έργο φέρνει στο προσκήνιο τον κόσμο των φτωχών γεωργών και ναυτικών, την καθημερινή ζωή τους και τον μόχθο τους. Ασπίς Ηρακλέους Περιγραφή της ασπίδας του Ηρακλή και της μονομαχίας του ήρωα με τον Κύκνο. Αποσπάσματα