Άπαντα - Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς (Αρχαία ελληνική γραμματεία : Οι Έλληνες, 1995)
Ο μαθηματικός Διόφαντος άκμασε περί τα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα. Έζησε στην Αλεξάνδρεια, όπου πέθανε, σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που υπάρχουν γι' αυτόν σε προχωρημένη ηλικία. Στο σύγγραμμά του «Αριθμητικά» περιέλαβε την ελληνική άλγεβρα. Από τα δεκατρία βιβλία του συγγράμματος αυτού σώθηκαν τα δέκα, έξι σε ελληνικά χειρόγραφα και τέσσερα σε αραβική μετάφραση. Άλλα συγγράμματά του, όπως τα «Μοριακά» και τα «Πορίσματα», δεν έχουν σωθεί. Η σημασία του έργου του ήταν μεγάλη για την εποχή του, ενώ σπουδαία κρίνεται η συμβολή του και στην εξέλιξη της νεότερης μαθηματικής επιστήμης. (Από την παρουσίαση της έκδοσης)