Ο συμβολαιογράφος - Ραγκαβής, Αλέξανδρος Ρίζος, 1809-1892 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α., 1991)
Ο Συμβολαιογράφος, το καλύτερό του ομολογουμένως διήγημα ή νουβέλα, είναι μολαταύτα ένα χαριτωμένο, παρ΄όλη τη δραματικότητά του, αφήγημα, που δικαιολογημένα ανήκει στο κλίμα της πεζογραφικής μας παράδοσης, προτού αυτή αναδείξει τους πραγματικά ώριμους και συνειδητούς πεζογράφους μας ( Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Μητσάκης, Κονδυλάκης κ.λπ. )