Νυχτοπάτης βασιλιάς - Τσερδάνης, Παναγιώτης (Ελληνικό θέατρο, 2005)
Η ιστορία είναι αληθινή. Γεννήθηκε απ' την καπνιά και τη φωτιά του πολέμου που πάνω τους βράζουν τ' ανθρώπινα βάσανα και οι κατατρεγμοί. Αυτό είναι το σκηνικό. Η ουσία όμως είναι η ΙΒΡΙΣ. Αυτή τιμωρείται. Τιμωρούνται η κυνικότητα και η αλαζονεία προσφέροντας έρεισμα σε κείνους που διατείνονται πως: εδώ είναι η κόλαση, εδώ και ο παράδεισος. Η τιμωρία είναι σκληρή γι' αυτό και αφάνταστα τραγική. Τίποτα πιο πετυχημένο δεν έχει γράφει γι' αυτές τις πράξεις από τα λόγια του Αριστοτέλη: "Έστιν ούν τραγωδία (...) η δι' ελέους και φόβου παραινούσα των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν. " 'Ολα τα πρόσωπα και τα ονόματα είναι υπαρκτά, έζησαν. Το ίδιο και οι χαρακτήρες. Δεν έλαβαν μέρος κατ' ανάγκη σ' αυτήν την ιστορία. Δάνεισαν όμως την προσωπικότητά τους στους ήρωες αυτού του δράματος, χάριν υστεροφημίας επειδή ήταν όλοι τους ιδιαίτεροι άνθρωποι.