Το πονηρό μονοπάτι : μυθιστόρημα - Μανιώτης, Γιώργος Ν., 1951- (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία / Πατάκης, 1994)
«Το πονηρό μονοπάτι» αφιερώνεται στην πορεία της ζωής ενός νέου ανθρώπου, που έζησε την παιδική του ηλικία στα πρώτα -δύσκολα- μεταπολεμικά χρόνια κάπου στις δυτικές συνοικίες, καθώς επίσης και στις προσπάθειες και στους αγώνες του να βρει κι αυτός μια θέση μέσα στη σκληρή πραγματικότητα, για να στεριώσει κάπου. Ένα ερώτημα αρχίζει να τυραννά τις σκέψεις τους ήρωά μας -μαζί και του αναγνώστη- καθώς προχωρεί η ανάγνωση του βιβλίου, και της ζωής: υπάρχει στ αλήθεια σήμερα μια θέση για τους νέους ανθρώπους μέσα στον κόσμο μας; Ή, απλώς, αποτελούν και αυτοί αντικείμενα μιας χρήσεως, όπως καθετί γύρω μας;