Η κόχη της ντροπής - Kadare, Ismail, 1936- (Λογοτεχνία / Ροές, 1985)
Η «Κόχη της Ντροπής» βρίσκεται στη κεντρική πλατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είναι το μέρος όπου εκτίθενται τα κεφάλια των ηττημένων εχθρών ή των μεγάλων αξιωματούχων του κράτους που έτυχε να πέσουν σε δυσμένεια. Το 1822 η «Κόχη της Ντροπής» περιμένει το κεφάλι του Αλή Πασά του Τεπελενλή, του αντάρτη, ο οποίος στη μακρινή Αλβανία επαναστάτησε ενάντια στο Σουλτάνο. Πάνω από ογδόντα χρονών πια, ο Αλή Πασάς, ο οποίος διαπραγματεύτηκε με τον Ναπολέοντα και γνώρισε τον Βύρωνα, έχει τη φήμη του αήττητου, και τα κεφάλια των Τούρκων Στρατηγών που δεν κατάφεραν να τον υποτάξουν διαδέχονται το ένα το άλλο στη «Κόχη της Ντροπής».