Ο μαύρος άγγελος - Waltari, Mika, 1908-1979 (Κλασικά / Κάκτος, 1982)
- Δεν είμαι προδότης, είπε. Είμαι πολιτικός. Αυτό πρέπει να το καταλάβετε κι εσύ κι ο σουλτάνος. Μπροστά στο λαό μου και τη συνείδησή μου, μπροστά στην κρίση του Θεού, θα δώσω λόγο για τις σκέψεις μου και για τις πράξεις μου, χωρίς να δώσω προσοχή στους συκοφάντες. Η πολιτική μου κρίση μου λέει πως ένας άνθρωπος σαν και μένα θα χρειαστεί τη μοιραία εκείνη ώρα. Τα κίνητρά μου είναι αγνά και ανιδιοτελή. Είναι προτιμότερο να βρεθεί κάποιος τρόπος να επιζήσουν οι συμπατριώτες μου, παρά να χαθούν εντελώς. Το πνεύμα της Ελλάδας, η καλλιέργειά της και η πίστη της, δεν είναι μόνο τα τείχη της Πόλης, το παλάτι, η αγορά, η γερουσία και οι άρχοντες. Όλα αυτά δεν είναι παρά εξωτερικά σχήματα. Τα σχήματα αλλάζουν με τον καιρό, το πνεύμα όμως μένει.