Ο συνταγματάρχης δεν έχει κανέναν να του γράψει - Garcia Marquez, Gabriel, 1927-2014 (Παγκόσμια λογοτεχνία, 1983)
"Όταν μιλάμε για κουλτούρα, το κάνουμε συνήθως με τρόπο παραδοσιακό. Μιλάμε για λογοτεχνία ή και για μουσική και δε μιλάμε - λόγου χάρη - για την κουζίνα. Η τροφή όμως είναι ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο. Σήμερα στις ΗΠΑ βρίσκει κανείς φρούτα τροπικά, όπως στις αγορές Μπαρανκονίλλια. Οι λατινοαμερικάνοι αλλάζουν σιγά-σιγά τον τρόπο της διατροφής και της ζωής των Βορειοαμερικάνων. Εγώ πιστεύω βαθιά ότι όλα είναι κουλτούρα: η κουλτούρα είναι η ζωή. Με αυτό το κριτήριο μπορεί κανείς να αναλύσει την πραγματικότητα εντελώς διαφορετικά.