Τα υπόγεια του Βατικανού - Gide, Andre, 1869-1951 (Κλασική λογοτεχνία / Ζαχαρόπουλος ;, 1983)
Στο σατιρικό αυτό μυθιστόρημα "πολιτικού" χαρακτήρα, ο Αντρέ Ζιντ αναφέρεται σε μια στάσιμη κοινωνία που προσπαθεί να επιβιώσει ανάμεσα στις απολιθωμένες αρχές της και τις ανούσιες διαμάχες μεταξύ των ευσεβών και μη μελών της.Ο κεντρικός του ήρωας, ο Λαφκάδιο, προϊόν της αντίθεσης, δεν επηρεάζεται και δεν κατευθύνεται από κανέναν κι από τίποτα άλλο εκτός από τις τυφλές επιταγές του ένστικτου της αυτοσυντήρησης. Αρνιέται να στρατολογηθεί στους νόμους των "επιτήδειων" και δεν παραλείπει να επισημάνει, με την καταλυτική παρουσία του, την "εξωτερικότητά" του, σ' ένα παιχνίδι που τον ενοχλεί χωρίς να παύει να του είναι αδιάφορο...