Επιθεωρητής Μαιγκρέ : ο τρελός της Μπερζεράκ - Simenon, Georges, 1903-1989 (Αστυνομική βιβλιοθήκη, 1988)
Αναπάντεχη τροπή παίρνει ένα ταξίδι αναψυχής του επιθεωρητή Μαιγκρέ. Tο ίδιο βράδυ που φεύγει από το Παρίσι ένας άγνωστος τον πυροβολεί και τον τραυματίζει. Αναρρώνει από το τραύμα σε ένα νοσοκομείο του Μπερζεράκ. Καθηλωμένος στο κρεβάτι, χάρη στη συμπαράσταση και τις πληροφορίες που του δίνει η σύζυγός του για πρόσωπα και δρώμενα, ο επιθεωρητής κατορθώνει ωστόσο να λύσει το μυστήριο του "τρελού" του Μπερζεράκ, που έχει σκοτώσει ήδη δύο γυναίκες και όλοι φοβούνται ότι θα σκοτώσει ξανά. O τρελός του Μπερζεράκ γράφτηκε το 1932. Είναι από τα πρώτα μυθιστορήματα του Σιμενόν με ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ και το μοναδικό όπου ο διάσημος ήρωας βρίσκεται απομονωμένος από το χώρο και την ατμόσφαιρα των γεγονότων και ξεδιαλύνει το μυστήριο από το κρεβάτι ενός νοσοκομείου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)