Προστατευόμενοι αρχαιολογικοί τόποι - Cattaneo, Marco (Παγκόσμια κληρονομιά Unesco, 2005)
Ο τρίτος τόμος παρουσιάζει αρχαιολογικούς χώρους επίσης από κάθε γωνιά του πλανήτη. Δίνεται αναπόφευκτα έμφαση στην αρχαία Ελλάδα, στην Ρώμη, στην Αίγυπτο, καθώς και στους μεγάλους προκολομβιανούς πολιτισμούς. Περιέχει το Στόουνχεντζ και το Εϊβμπέρι της Μ. Βρετανίας, τα ζωγραφιστά σπήλαια στη Βαλέ Ντε Λα Βεζέρ, στην Γαλλία, τις πόλεις Σαμπράθα και Κυρήνη της Λιβύης, τη Μασάντα στο Ισραήλ, την Περσέπολις στο Ιράν, τον τάφο του πρώτου αυτοκράτορα (Κίνα), όπου βρέθηκαν 8.000 αγάλματα σε φυσικό μέγεθος από τερακότα, που τοποθετήθηκαν εκεί για να φυλάνε τον αυτοκράτορα, το Μάτσου Πίτσου, στο Περού (τελετουργικό κέντρο, αφιερωμένο στον Ήλιο), και το νησί Πάσχα.