Το μαύρο βέλος : τα κατορθώματα ενός νεαρού ιππότη στον πόλεμο των δύο ρόδων - Stevenson, Robert Louis, 1850-1894 (Σαββάλας, 2004)
Η υπόθεση του έργου διαδραματίζεται στην Αγγλία του 15ου αιώνα, την εποχή του Πολέμου των Δύο Ρόδων. Σε αυτή τη διαμάχη βρέθηκαν αντιμέτωπες οι οικογένειες των Γιορκ και των Λάνκαστερ. Ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής με αριστοτεχνική πλοκή που κερδίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Ο Ντικ Σέλτον που κερδίζει με το σπαθί του τον τίτλο του ιππότη, η Αδελφότητα του Μαύρου Βέλους και οι διαμάχες για το θρόνο δημιουργούν μια συναρπαστική περιπέτεια. Ηρωικές πράξεις, δολοπλοκίες και αγνή αγάπη είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ιστορίας. Σημαντικές πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία για τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εποχής, ακόμα, τις δοξασίες και την καθημερινότητα παίρνουμε από ένθετα που βρίσκονται μέσα σε κάθε κεφάλαιο με εξαιρετικό σπάνιο υλικό.