Της Κοκκώνας το σπίτι - Παπαδιαμάντης, Αλέξανδρος, 1851-1911 (Τα ελληνικά, 2003)
Από το άλλο μέρος του δρόμου, αριστερά καθώς ανεβαίνει κανείς, δίπλα στο σπίτι του γέρο-Παγούρη και απέναντι από του Χατζή-Παντελή, υψωνόταν μια οικοδομή μισοτελειωμένη, ένα χάλασμα έρημο, ερείπιο που το έδερνε η βροχή του χειμώνα και το χτυπούσε ο σκληρός ήλιος του καλοκαιριού. Τα παιδιά, όποτε περνούσαν από εκείνο το σημείο την ημέρα, δεν παρέλειπαν να πετροβολήσουν το χάλασμα αυτό, εκδικούμενα για το φόβο που τους προκαλούσε τη νύχτα...