Το μεγάλο ταξίδι του Οδυσσέα - Δικαίου, Ελένη (Από το μύθο στην ιστορία, 2003)
Μια μυθιστορηματική ανάπλαση της Οδύσσειας του Ομήρου. Το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, που έγινε σύμβολο της αδάμαστης θέλησης του ανθρώπου και της αγάπης του για την πατρίδα. Ο πόλεμος στην Τροία έχει τελειώσει. Ο πολυμήχανος Οδυσσέας ξεκινάει το ταξίδι του γυρισμού, όπως κι οι υπόλοιποι βασιλιάδες των Αχαιών. Όμως το δικό του ταξίδι, του γυρισμού στην πατρίδα του την Ιθάκη, δε θα μοιάζει με κανενός άλλου. Οι άνεμοι που φυσάνε στα πέλαγα κι η οργή ενός θεού θα τον αναγκάσουν να περιπλανηθεί για δέκα ολόκληρα χρόνια σε άγνωστες θάλασσες. Θα συναντήσει τέρατα και ανθρωποφάγους, θα κατέβει ως τον Άδη και θα μείνει φυλακισμένος απ’ την αγάπη μιας νεράιδας σ’ ένα νησί καταμεσής στο πέλαγος. Μα τίποτε δε θα μπορέσει να σταθεί δυνατότερο απ’ όσα τον δένουν με την πατρίδα του κι ούτε θα πάψει να αγωνίζεται, μέχρι να καταφέρει να γυρίσει πάλι πίσω. Μια μυθιστορηματική ανάπλαση της Οδύσσειας του Ομήρου. Το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, που έγινε σύμβολο, της αδάμαστης θέλησης του ανθρώπου και της αγάπης του για την πατρίδα.