Χωρίς κοτσάνι - Ιωαννίδης, Ιωάννης Δ., 1931-2000 (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2005)
Η ηρωίδα του βιβλίου, αλλάζει σχολείο και βλέπει ότι η νέα της δασκάλα είναι το αντίθετο της καλοδιάθετης κυρίας Ελπίδας που άφησε πίσω της. Κι όμως, ξαφνικά, με αφορμή ένα τριαντάφυλλο χωρίς κοτσάνι, όλα αλλάζουν. Η κουραστική δασκάλα μεταμορφώνεται σε ευχάριστη και δημιουργική. Πώς, με ποιόν τρόπο; Αυτό είναι ίσως το συναρπαστικότερο μέρος της όλης ευρηματικής ιστορίας.