Ο αράπης μας - Φίλντιση, Σοφία Ι., 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2004)
Ο Αράπης, ένας γάτος που έζησε στα μέσα του προηγούμενου αιώνα έχει πολλά να πει: για τους ανθρώπους που τον φιλοξένησαν, τη ζωή τους, για τον κόσμο που άλλαξε. Ένας γάτος που...θυμάται είναι μια όμορφη, ζεστή συντροφιά για μικρούς και για μεγάλους αναγνώστες.