Ιστορίες που κανένας δεν ξέρει : παραμύθια για μεγάλα παιδιά - Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Λότη, 1937- (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους : Συλλογή χελιδόνια, 2004)
"Καιροί και χρόνια έχουν περάσει από τότε που τον Εργοκλή τον κυνηγούσε, λέει, ένας παράξενος γίγαντας..." Κατάφερε όμως ποτέ να τον πιάσει; Κανένας δεν ξέρει. Όπως κανένας δεν ξέρει τι απόγινε το κλειδί που άνοιγε το παράξενο κουτί με του κόσμου τα "γιατί", κανένας δεν ξέρει αν έζησε καλά ο Διοκλής με τη Διοτίμα και το φτερωτό αλογάκι του. Ωστόσο, εκείνο που εύκολα καταλαβαίνει ο αναγνώστης -μικρός και μεγάλος- είναι πως οι τρεις ιστορίες αυτού του βιβλίου, βγαλμένες μέσα από την ελληνική παράδοση, μιλούν για πανανθρώπινους καημούς και αλήθειες αιώνιες.