Το σμήνος των σπουργιτιών : μια ιστορία στην εποχή των Σαμουράι - Matsuoka, Takashi (Ξένη λογοτεχνία, 2004)
Ιαπωνία 1861. Η χώρα έχει αναγκαστεί να ανοίξει τις πύλες της στη Δύση μετά από δύο αιώνες απομόνωσης, πυροδοτώντας σύγκρουση μεταξύ των δύο τόσο διαφορετικών πολιτισμών και ατέλειωτες διαμάχες ανάμεσα στους υποστηρικτές της αρχαίας παράδοσης και τους οπαδούς του εκσυγχρονισμού. Ο άρχοντας Γκέντζι, ο νεαρός ηγεμόνας του φέουδου Ακαόκα, έχει το χάρισμα της προφητείας. Μαζί με την αινιγματική Χέικο, την πιο φημισμένη γκέισα του Έντο και ερωμένη του, υποδέχονται μια μικρή ομάδα Αμερικανών χριστιανών, που σκοπεύουν να ιδρύσουν την ιεραποστολή τους στην επικράτειά του. Ανάμεσά τους είναι η Έμιλι Γκίμπσον, μια κοπέλα που αναζητά τη λύτρωση από το θλιβερό παρελθόν της, και ο Μάθιου Σταρκ, ένας άντρας που μόνο ο θάνατος θα τον κάνει να ξεχάσει. Οι πολιτισμικές διαφορές καταρρέουν, γεννιέται η κατανόηση και η φιλία. Όμως ο Γκέντζι κινδυνεύει και έτσι αναγκάζεται να καταφύγει στο οχυρό των προγόνων του, στο κάστρο του Σμήνους των Σπουργιτιών. Μαζί με το θείο του Γκέντζι, τον άρχοντα Σιγκέρου, θρυλικό σαμουράι, η παράξενη αυτή ομάδα ξεκινά για ένα συναρπαστικό ταξίδι. Ενώ τα μυστικά όλων αποκαλύπτονται, ο τρόμος συνυπάρχει με το θαύμα, η αγάπη αναμετριέται με την εκδίκηση, η σάρκα συγκρούεται με το πνεύμα, το όραμα αντικρίζει την πραγματικότητα.